Luftgeværhagl

Hvilken typehagl skal jeg vælge til mit luftgevær?

 Uanset hvilket luftgevær eller luftpistol du har eller overvejer at købe, så kommer man ikke udenom at du har brug for at købe nogle hagl, så du kan få noget sjov ud af dit nyindkøbte legetøj.

Et luftgeværhagl er ikke bare et luftgeværhagl, da der findes alverdens forskellige typer, vægte, kvaliteter og vigtigst af alt hvilken kaliber du skal bruge.

Her kommer jeg ind på de forskellige ting man skal være opmærksomme på når man vælger hagl til dit luftgevær eller din luftpistol.

 Kaliber

Det allerførste vi skal kigge på er kaliberen på dit luftvåben. Det er by far flest 4,5 mm man sælger, da det i dag er den eneste type luftvåben som kan købes uden at have jagttegn. Eneste krav er at man skal være 18 år gammel. 
Der findes nogle specialhagl som kommer med en kaliber på 4,48 – 4,49 – 4,51 & 4,52 mm. Disse hagl er til feinschmeckeren som virkelig går op i det. Nogle luftgeværer skyder simpelthen med et hagl som lige er et my tyndere eller lige et my tykkere end de normale på 4.5 mm

Hvis man har et ældre luftgevær eller er jæger kan man have et luftgevær med en kaliber på 5,5 mm, 6,35 mm, 9 mm eller 12,7 mm. Dog er det by far flest 5,5 mm ud af disse 4 muligheder.

Type

Der findes et hav af forskellige typer luftgeværhagl og det kan være en jungle at finde rundt i hvilket hagl som dit luftgevær skyder med. Vi vil her prøve at komme med en oversigt over forskellige typer hagl 

Diabol – Diabol hagl eller diabolo  er de hagl som tidligere blev brugt mest og er nogle rigtig fornuftigt allround hagl, som kan bruges i alle luftgeværer og luftpistoler. Et diabol hagl er kendetegnet ved at den har en rundet front på haglet, som giver god aerodynamik hvis du skal skyde på lidt længere afstande. 

Fladhagl – Fladhagl er kendetegnet ved at den er flad på fronten og er især gode til målskydning da den ikke ødelægger mere end det den rammer. Her f.eks. skydeskiver som ikke bliver flosset ved at blive ramt af fladhagl.

Spidshagl – Spidshagl kan kendes ved at have en spids front og har derved dybere penetrering i mål. Derudover er de gode til luftgeværer og luftpistoler som ikke har en høj udgangshastighed, da de kan være svære at styre i luften

Rundhagl – Rundhagl/stålkugler er primært lavet til luftpistoler og luftgeværer som kommer med plads til mange skud (blandt andet Daisy luftgeværer). De passer nemlig godt i pistolerne og disse geværer. Bemærk at nogle luftpistoler med magasin kun kan bruge stålkuglerne og ikke rundhaglene, da der kan være en smule forskel på dem. 

Højhastighedshagl – Højhastighedshaglene er specielle ved at de har en form og evt. en coating som gør at udgangshastigheden på dit luftgevær øges med op til 25%. De er desuden ofte lette og kan derfor være svære at styre i meget hårdt skydende luftgeværer. 

Specialhagl – Specialhagl er ofte lavet til brug ved skadedyrsbekæmpelse. De fleste af dem er nemlig hagl som ekspanderer når de rammer deres mål, hvilket gør dem mere ødelæggende og giver dybere penetration. Dette er alt samme gode ting når man skal skyde rotter og andre skadedyr. (Man kan også kalde dem jagthagl) 

Blyfrihagl – Der kommer et større og større udvalg af blyfri hagl indenfor luftgeværmarkedet. Dette er selvfølgelig for at minimere antallet af blyhagl i naturen. Disse hagl er ofte bygget op af plast og andre metaller for stadig at få noget vægt og skyde godt i mange våben. 

 Vægt

Hagl kan veje (i 4,5 mm) alt fra 0,25g til over 1 gram. Dette har selvfølgelig stor indflydelse på hvordan dit luftgevær skyder. Jo tungere hagl jo mere power er der også i haglet når den rammer (altså anslagsværdien). Men det er ikke altid bare en god ting at vælge et tungt hagl, da et svagt luftgevær ikke skyder ret godt med et tungt hagl. Den vil simpelthen ikke kunne skyde ret langt og vil hurtigt miste energien i skuddet. 

 

Opsummering

Vigtigst af alt – Du får hvad du betaler for. Der findes helt billige kinahagl som næsten ikke koster noget. Men du kan også købe dyrere hagl som er håndsorteret og benyttes til verdensmesterskaberne i luftgeværskydning. 
Et luftgevær fungerer lidt som et haglgevær (jagtgevær) hvor det ene gevær skyder fantastisk med et slags hagl og den anden med et andet hagl. Derfor er det noget med at prøve sig frem til man finder noget man synes passer godt til netop dit gevær. 

 

Billigste luftgeværer